Nu är äntligen våren här och man vill genast ta med sig maten ut i det gröna.
Här får ni lite tips på goda och nyttiga dippsåser eller guckor som vi brukar säga till vårens alla härliga picknickar.
Raw tomatsås
2 st tomater
2 st röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 tsk lantbuljong
svartpeppar
några basilika blad eller 1 tsk torkad basilika
Mixa alla ingredienser till en sås.
Raw dadel och soltorkad tomatdipp
1 tomat
4 st soltorkade tomater
2 st färska och urkärnade dadlar
2 cm skalad färsk ingefära
1 cm bit färsk chili eller en dutt med torkad chili
salt efter smak
ev lite vatten för att få knivarna att snurra
Mixa till en smarrig dipp.
Morot och cashewnötsdipp
1 morot
1 dl cashewnötter
1 tsk lantbuljong
1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära färsk eller malen
1 tsk koriander färsk eller malen
salt efter smak
Mixa först nötterna till ett fint pulver tillsätt sedan moroten och kryddorna och mixa till en röra.
Het thaisås
1 dl tamarisoja
2 cm färsk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
2 cm finhackad chili
1 msk soja
färsk hackad koriander
Blanda ihop till en dipp, passar perfekt till all sorts asiatisk mat som en extra liten piff.
Parmesandipp
2 dl creme fraich
1 dl finriven parmesanost
salt och peppar efter smak
Fetaostdipp med rostad paprika
2 st stora röda paprikor
250 gram fetaost
2 dl creme fraich
2 vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak
Skär bort fröhuset på paprikorna och lägg dom tillsammans med vitlöksklyftorna på en plåt och rosta i ugnen på 225 grader tills dom har fått ordentligt med färg.
Ta ut dom och låt dom svalna. Ta loss skalet på paprikorna och mixa sedan alla ingredienser i en mixer smaka av med salt och peppar.
Raw äppelchutney
3 st skalade och urkärnade äpplen
1 rödlök
1 tsk honung
Mixa till en röra.
Mynta tzatziki
3 dl grekisk youghurt
1/2 riven gurka
1 finriven vitlöksklyfta
1 stor näve hackad färsk mynta
saften från 1/2 citron
salt och peppar efter smak
Riv gurkan och lägg den i en sil och pressa ur vätskan.
Blanda med resterande ingredienser och du har en liten roligare tzatziki.
Morotstzatziki
3 dl grekisk youghurt
1 finriven morot
1-2 finrivna vitlöksklyftor
Saften från 1/2 citron
salt och peppar efter smak
Blanda samman alla ingredienser.
Äpple och curryyoughurt
3 dl grekisk youghurt
1 skalat, urkärnat och rivet äpple
1/2 finhackad rödlök
2 tsk curry
salt och peppar efter smak
1 tsk olivolja
Fräs på lök, äpple och curry i oljan lite hastigt blanda sedan tillsammans med youghurten.
Smaka av med salt och peppar.
Karin & Mari
- KarisMat
- Karin & Mari Kock/näringsterapeut. Varför gör vi en blogg ihop? Vi brinner för att inspirera DIG!! Till att hälsosam mat är både enkelt,roligt och fantastiskt gott! VÅGA,LEKA,SMAKA,NJUTA. Så lyckas du i köket!!! Lycka Karin & Mari
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar