Karin & Mari

Mitt foto
Karin & Mari Kock/näringsterapeut. Varför gör vi en blogg ihop? Vi brinner för att inspirera DIG!! Till att hälsosam mat är både enkelt,roligt och fantastiskt gott! VÅGA,LEKA,SMAKA,NJUTA. Så lyckas du i köket!!! Lycka Karin & Mari

torsdag 19 november 2009

FETT ÄR HETT!!!

Fett är ett hett omdiskuterat ämne, är det bra? är det dåligt? vilket fett är bäst? vilket är sämst? Blir man tjock av fett? eller är det så att man faktiskt går ner i vikt av vissa fetter?

Frågorna är många och svaren är nog ännu fler.

Enligt mig så känns det naturligt att välja ett fett som faktiskt också
är naturligt som riktigt smör, ekologiskt kokosfett, och olivolja om man ser till matlagning. Det är fetter som tål hög värme bäst och inte bildas till transfetter under tillagningen.
Varför ska man stoppa i sig ett konstgjort, kemiskt framställt fett som alla dessa margariner som finns på marknaden i dag, där det redan under framställningsprocessen bildas transfetter.
"Sänker kolesterolvärdet" vart då någonstans? Kroppen känner inte till den här sortens konstgjort fett och det bildas istället en massa fria radikaler vilket leder till en rad olika sjukdomar bla hjärt och kärlsjukdomar, ironiskt?
Skumma grejer tycker jag.


Sen ska man ju inte överkonsumera mättat fett som smör det är ju inte heller hälsosamt men däremot ekologiskt kokosfett som är en vegetabilisk källa bland dom mättade fettsyrorna har en rad positiva egenskaper som att den
  • normaliserar kroppsfetterna
  • stärker immunförsvaret och den antiinflammatoriska förmågan motverkar bakterier,
    virus och svampsjukdommar
  • balanserar insulinutsöndringen
  • skyddar levern mot skador av alkohol
Och så är det otroligt gott också.

Lev längre med bra fett
Mari!

Kika till höger i menyn och svara gärna på vilket fett du använder.

3 kommentarer:

  1. Intressant läsning. Har själv alltid ansett att smöt och olivolja är det bästa (utan att ha någon egentlig kunskap) Men ekologiskt kokosfett har jag aldrig provat.Var får man tag på det och är det något speciellt man ska tänka på när man använder det?

    SvaraRadera
  2. Hej drutten vad roligt att du har hittat vår sida.
    Ekologiskt kokosfett börjar komma mer och mer på marknaden och finns på dom flesta hälsokostaffärer den mest prisvärdiga tycker jag nog är biofoods, som även vissa coopbutiker börjar ta in. Den brukar ligga runt 60 kr för 400 gram.
    Sen finns det kokosfett för flera 100 kr om man vill unna sig det någongång.
    Det man kan tänka på är att förvara den i kylen på sommaren men det är inte nödvändigt den blir bara till flytande kosistens om den står framme i värme.
    Hoppas du fått svar på dina frågor.
    Lycka Mari!

    SvaraRadera
  3. hej!
    Tack för tipset! Jag stod och tittade på det på gryningen när jag var i sthlm senast, men köpte det tyvärr inte, får bli nästa gång :)

    du får ha en bra helg och tack för en bra blogg :) kram, molly

    SvaraRadera